درمان بیش فعالی در اصفهان با روش های نوین
درمان بیش فعالی معمولاً شامل ترکیبی از جلسات تراپی و تجویز دارو است. در کودکان پیش دبستانی و کوچکتر، اولین رویکرد توصیه شده شامل راهبردهای رفتاری در قالب آموزش والدین و درگیر کردن مدرسه در شرایط کودک برای حل مشکل است.
تعامل والد-کودک (PCIT) یک روش درمانی مبتنی بر شواهد برای کمک به کودکان خردسال مبتلا به ADHD و اختلال نافرمانی مقابله ای است. بر اساس دستورالعمل های فعلی، محرک های روانی ( آمفتامین ها و متیل فنیدات ) درمان های دارویی توصیه شده برای مدیریت ADHD هستند (Pliszka، 2007).
در بیماران مقطع پیش دبستانی که مبتلا به ADHD هستند، آمفتامین ها تنها داروی مورد تایید FDA است، اگرچه دستورالعمل ها نشان می دهد که در صورت ناکافی بودن مداخلات رفتاری، متیل فنیدات به جای آمفتامین ها می تواند مفید باشد.
آگونیست های آلفا ( کلونیدین و گوانفاسین ) و مهارکننده انتخابی بازجذب نوراپی نفرین، اتوموکستین، دیگر گزینه های مورد تایید FDA برای درمان ADHD هستند. داروهای جدیدتر مورد تایید FDA برای درمان ADHD وجود دارد، از جمله Jornay که شب مصرف می شود و اثر دارو را از صبح روز بعد شروع می کند، Xelstrym (دکستروآمفتامین) که یک پچ آمفتامین است و Qelbree (ویلوکسازین)که یک داروی غیر محرک است.
روان درمانی
یکی از روشهای درمان بیش فعالی بدون دارو، درمان شناختی رفتاری(CBT) است که یکی از روشهای روان درمانی محسوب میشود.
جهت درمان ADHD میتواند یک گزینه درمان کمکی موثر برای برخی افراد باشد. گفته میشود نتایج حاصل از CBT را می توان با پروتکل های درمانی مانند نوروفیدبک و نورومدولاسیون افزایش داد. با کمک این پروتکلهای درمانی، بیماران مبتلا به ADHD و ADD میتوانند یاد بگیرند که از ارتباط ذهن و بدن برای کاهش علائم و به حداقل رساندن یا حذف پاسخهای هیجانی منفی استفاده کنند.
نقش تغذیه و سبک زندگی در بهبود علائم ADHD
یک رژیم غذایی متعادل، ورزش و مدیتیشن همگی گزینههای خوبی برای افرادی هستند که به دنبال کاهش علائم ADHD خود میباشند. با این وجود، در حالی که این درمان های طبیعی ADHD ممکن است شدت برخی از علائم بیش فعالی را کاهش دهد، آنها به اختلالات اساسی مغز فرد توجه نمیکنند. بهترین غذاها برای درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی، غذاهای طبیعی سرشار از ویتامینهای ضروری، مواد معدنی و چربیهای سالم هستند.
علاوه بر داشتن یک رژیم غذایی سالم، حذف غذاهای حاوی غذاهای فرآوری شده و رنگهای مصنوعی نیز میتواند به کاهش علائم بیش فعالی و نقص توجه کمک کند. چندین ویتامین و مواد معدنی وجود دارند که می توانند در صورت استفاده مداوم همزمان با درمان بیش فعالی بدون دارو باعث کاهش علائم این اختلال شوند. این ویتامینها شامل روی، آهن، منیزیم، اسیدهای چرب امگا 3 و غیره هستند.
ورزش و فعالیت های بدنی متوسط تا شدید باعث میشود که ترشح انتقال دهنده های عصبی توسط مغز بیشتر شود.
همین عامل میتواند هوشیاری و تمرکز را افزایش دهد. بنابراین ورزش روزانه و منظم میتواند یکی از راه های درمان بیش فعالی کودکان بدون دارو باشد. تحقیقات نشان میدهد ورزش هایی که مغز و بدن همزمان فعال هستند برای کودکان ADHAD نسبت به تمرینات ساده هوازی مانند دویدن، بهتر است.
ورزش هایی مانند هنرهای رزمی، ژیمناستیک، باله، اسکیت و … ذهن و بدن را به طور همزمان درگیر کند. برخی مطالعات نشان میدهد که کودکان بیش فعال بعد از ۳۰ دقیقه ورزش راخت تر و بهتر میتوانند تمرکز کرده و افکار خود را سازماندهی کنند.
تأثیر بازی درمانی بر کودکان بیشفعال
اختلال کمبود توجه و بیشفعالی، اختلالی عصبیرشدی است که میلیونها کودک را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد. کودکان مبتلا به این اختلال که با بیتوجهی، بیشفعالی و تکانشگری مشخص میشوند، اغلب با چالشهای تحصیلی، اجتماعی و عاطفی روبرو هستند. در حالی که مداخلات دارویی و رفتاری درمانهای رایجی هستند، بازیدرمانی بهعنوان یک رویکرد درمانی سودمند برای این کودکان پدیدار شده است. در اینجا تأثیرات بازی درمانی بر کودکان بیشفعال ذکر شدهاند:
-
درمان از طریق کیسه بوکس و بادکنک های رنگی جهت کنترل خشم
-
هوش هیجانی و تشخیص هیجان ترس و خشم و ایجاد راهبردهای درمانی جهت ارتقا و سلامت
-
قصه درمانی و ایجاد فضای داستان برای کودک و نقش آفرینی در موقعیت قصه درمانی
-
تئاتر و نمایش جهت بازی های گروهی کودکان و نماد های مختلف جهت درک و استدلال بیشتر به کمک شناخت هیجانات کودک
کاهش تکانشگری
کودکان مبتلا به بیشفعالی اغلب بسیار تکانشگر و هیجانی هستند. آنها تحمل کمی نسبت به محدودیتها دارند و بهصورت هیجانی و نامناسب عمل میکنند. بازیدرمانی توانایی آنها را برای تحمل محدودیتها در اتاق بازی (که در آن درمانگر کنترل کامل عمل را به آنها میدهد) افزایش میدهد. درمانگر در حین بازی اقدامات کودک را به زبان میآورد و این مسئله باعث ایجاد احساس کنترل و تصمیمگیری در کودک میشود. جلسات هفتگی به شدت به کودک احساس قدرت میدهند و باعث میشود قدرت تحمل محدودیتهای معمولی را در خارج از جلسه داشته باشد و کمتر رفتارهای تکانشی از خود بروز دهد.
برطرف کردن احساسات پرتکننده حواس
استرس و درگیری در خانواده باعث ایجاد احساس عصبانیت در کودک بیشفعال میشود. این خشم حلنشده یکی از عوامل تشدید علائم بیشفعالی است که باعث حواسپرتی کودک در حین انجام تکالیف مدرسه میشود. کودک حتی دلیل عصبانیت خود را نمیداند و نمیتواند با آن مبارزه کند. اما او در فضای امن اتاق بازی میتواند احساسات خود را بیان کند و تشخیص دهد. کودک در حین بازی به اسباببازیهای مختلف ضربه میزند و احساساتش را به سطح میآورد و آنها را بهصورت نمادین بیان میکند. درمانگر، احساسات خشمگین را تشخیص میدهد، شناسایی میکند و بازتاب میدهد. کودک در حین بازی، نسبت به خشم خود آگاه شده است و اکنون میتواند شروع به پردازش و رفع آن کند.
روانشناسان ما در مرکز مشاوره مهر خانواده اصفهان، همواره کمک حال شما والدین عزیز برای رفع این مشکل و آموزش های لازم جهت درمان اوتیسم در اصفهان ، درمان بیش فعالی در اصفهان هستند.