این مصاحبه در مجموعه مهر خانواده انجام شده است و از روانشناس مجموعه آقای پیمان جعفرزاده خواستیم در خصوص روانشناسی کودک و مسائل مرتبط با کودکان توضیحاتی را به ما ارائه دهند ،
سوالات به شرح زیر می باشند :
شایع ترین اختلالات روانی در کودکان چیست؟
- اضطراب
- افسردگی
- اختلال نافرمانی مقابله ای
- اختلال سلوک
- اختلال بیش فعالی
- اختلال وسواس فکری
- اختلال پس از سانحه
- اختلالات تاخیر در رشد
علائم هشداردهندهٔ بیماری مرتبط با روان بچهها کدام موارد است؟
- غم و اندوه مداوم؛ به مدت دو یا چند هفته
- کنارهگیری از روابط اجتماعی یا اجتناب از آنها
- آسیب رساندن به خود یا صحبت در مورد آسیب رساندن به خود
- صحبت دربارهٔ مرگ یا خودکشی
- طغیان یا تحریکپذیری شدید
- رفتار خارج از کنترل و زیانبار
- تغییرات شدید در خلقوخو، رفتار یا شخصیت
- تغییر در عادتهای غذایی
- کاهش وزن
- مشکل در خوابیدن
- سردرد یا معدهدرد مکرر
روش درمان cbt یا درمان مبنی بر شناخت چیست و در خصوص کودکان چه کمکی میکند؟
این نوع درمان یکی از رایج ترین انواع درمان برای کودکان است، به ویژه برای کسانی که از اضطراب یا افسردگی رنج می برند. در طول درمان، بچه ها یاد می گیرند که چگونه الگوهای فکری خود را بشناسند. مهمتر از آن، آنها یاد می گیرند که چگونه این الگوها را تغییر دهند تا تفکر و رفتار سالم تری ایجاد کنند.
به گفته دکتر شریبر، CBT استاندارد طلایی در درمان مشکلات سلامت روان است. بعلاوه، این پرکاربردترین شکل درمانی برای کودکان است و حتی نشان داده شده است که به طور بالقوه در کودکان دبستانی اولیه موثر است.
ایا بازی درمانی برای درمان اختلالات در کودکان موثر می باشد ؟
لطفا در این باره کمی توضیح دهید ؟
از طریق این نوع درمان، کودکان مکانیسم های مقابله ای جدید را یاد می گیرند. آنها همچنین ممکن است یاد بگیرند که چگونه رفتارهای نامناسب را تغییر مسیر دهند و چیزهایی را که با آنها سروکار دارند معنا کنند. تا ۷۱ درصد از کودکانی که به بازی درمانی مراجعه می کنند، تغییرات مثبتی را تجربه می کنند.
منظور از اختلالات رفتاری در کودکان چیست ؟
اختلالات رفتاری مختلف مثل پرخاشگری، عصبانی بودن، رفتار تهاجمی و … نیز به عنوان یکی از اختلالات رایج در بین کودکان شناخته میشود. معمولا این کودکان نسبت به قوانین محیطهای اجتماعی مثل خانه و مدرسه ناسازگار هستند و نمیتوانند بهخوبی با دیگران تعامل کنند. بروز این اختلالات در کودک، باعث فاصله گرفتن سایر کودکان از او میشود و کودک شما رفتهرفته به انزوا کشیده میشود.
منظور از اضطراب جدایی در کودکان چه میباشد ؟
یکی دیگر از اختلالات روانی که بین کودکان در سنین پایین رواج دارد، اضطراب جدایی است. معمولا کودکانی که دچار اضطراب جدایی هستند، همواره ترس از جدا شدن از والدین خود را دارند و هنگامی که والدین از آنها جدا میشوند، دچار استرس و اضطراب میشوند. این اختلال میتواند تاثیر زیادی روی سلامت روان فرزند شما داشته باشد و بهتر است هرچه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید.
معمولا بهترین سن برای درمان اضطراب جدایی، سنین ۴ تا ۶ سالگی، یعنی قبل از ورود به مدرسه است؛ زیرا از این طریق کودکتان را برای جدایی طولانی مدت و حضور در مدرسه آماده میکنید.
مراحل تشخیص اختلالات روانی در کودکان شامل کدام مراحل است ؟
ارزیابی و تشخیص
در این مرحله کودک توسط دکتر روانشناس مورد ارزیابی برای تشخیص اولیه قرار می گیرد.
روان سنجی
اگر نیاز به انجام تست های روانشناسی باشد، ارزیاب کودک را به بخش روانسنجی ارجاع می دهد.
روان درمانی
در این مرحله جلسات درمانی مورد نیاز آغاز شده و به مدتی که درمانگر توصیه کرده ادامه پیدا می کند.
اگر بخواهید با یک کلمه نشانه ی اختلال در کودکان را توصیف کنید آن کلمه چیست !؟
- ناسازگاری
در خصوص دارو درمانی هم لطفا نظر خود را شرح دهید !؟
انواع مختلفی از داروهـا وجود دارد که برای کودکان تجویز میشـود از جملـه داروهایـی کـه بـرای اختلالات خلـق وخویـی، اضطراب، روانپریشـی و اختالالت کم توجهی- بیش فعالی اسـتفاده میشـود. اگر شـما بـا اینکه کودکتـان دارو مصرف کند احسـاس راحتی ندارید، ایـن نگرانی را بـا پزشـکتان مطـرح کنید. آنهـا می توانند توضیـح دهند که کـدام داروها در صـورت لزوم، برای کودک شـما مناسـب اسـت و با شـما در مـورد مزایا و ریسـک هـای آنها صحبت خواهنـد کرد. بـرای کودکان دارودرمانی معمولا اولین روش درمانی پیشـنهاد شـده نیسـت. اگر دارو پیشنهاد شـود، معمولا در کنـار سـایر روش هـا و حمایت ها بـه کار میروند.
ممنون از همراهی شما