بیش فعالی یک اختلال عصبی رشدی است که با علائمی مانند بی توجهی، فعالیت غیر عادی و عدم تمرکز مشخص می شود. این اختلال شایع ترین اختلال روانپزشکی در کودکان و نوجوانان است و در بزرگسالان نیز دیده می شود.
فرد مبتلا به ADHD عملکرد و فعالیت غیر عادی نسبت به سایرین دارد. این بیماری در برخی مواقع خود را با علائمی چون رفتارهای تکانشی، حرکت های مداوم، حواس پرتی و غیره نشان می دهد. ساده ترین چیزها به راحتی حواس فرد بیمار را از کاری که در حال انجام آن است پرت می کند. رفتار بیش فعال معمولاً با فعالیت مداوم، حواس پرتی، تکانشگری، عدم توانایی در تمرکز، پرخاشگری و رفتارهای مشابه به این موارد همراه است. در اغلب اوقات مدیریت بر روی افراد بیش فعال ممکن است بسیار دشوار باشد.
در این مقاله، به بررسی بیش فعالی در کودکان و نوجوانان اصفهان پرداخته شده است. ابتدا علائم بیش فعالی در این گروه سنی معرفی شده است. سپس، به درمان بیش فعالی در اصفهان اشاره شده است.
بیش فعالی یا ADHD چیست ؟
ADHD همان بیش فعالی است.
در تعریف بر روی کاغذ همان طور که در بالا ذکر شد گنجانده می شود. ولیکن در عمل به دلیل عوامل متعددی به راحتی قابل توصیف نیست.
درک این بیماری اغلب به قضاوت ناظر بستگی دارد. رفتاری که از نظر فردی بیش از حد به نظر می رسد، ممکن است از نظر فرد دیگر بیش از حد به نظر نرسد. اما برخی از کودکان، وقتی با دیگران مقایسه می شوند، به وضوح فعالیت بیشتری دارند. اگر در کار مدرسه یا دوست شدن تداخل ایجاد کند، این می تواند به یک مشکل تبدیل شود.
علائم بیش فعالی در کودکان و نوجوانان اصفهان
بر اساس نتایج یک مطالعه انجام شده در اصفهان، میزان شیوع کلی اختلال نارسایی بیش فعالی (ADHD) در کودکان و نوجوانان 62/8 درصد بوده است. این میزان در پسران 55/12 درصد و در دختران 53/4 درصد بوده است.
علائم بیش فعالی در کودکان و نوجوانان اصفهان عبارتند از:
-
علائم بی توجهی:
-
مشکل در تمرکز بر کار یا بازی
-
فراموش کردن یا از دست دادن چیزها
-
بی توجه به جزئیات
-
مشکل در دنبال کردن دستورالعمل ها
-
مشکل در سازماندهی کارها
-
پرت شدن حواس توسط محرک های خارجی
-
از دست دادن توجه در طول گفتگوها
-
-
علائم فعالیت زیاد :
-
مشکل در آرام ماندن یا نشستن
-
حرکت مداوم یا تکان دادن بدن
-
صحبت کردن بیش از حد
-
مشکل در منتظر ماندن نوبت خود
-
دخالت در فعالیت دیگران
-
-
علائم تکانشگری:
-
عمل کردن بدون فکر
-
پاسخ دادن سریع بدون فکر
-
مشکل در کنترل تکانه ها
-
پرش از یک کار به کار دیگر
-
درمان بیش فعالی در اصفهان
درمان بیش فعالی در اصفهان معمولاً شامل ترکیبی از دارو درمانی، درمان رفتاری و آموزش است. این روش ها در مرکز مشاوره ملک شهر اصفهان بنام کیلینیک مهر خانواده انجام می شود:
دارو درمانی:
داروهای محرک، مانند متیل فنیدیت (ریتالین) و دگزدروفین (دکسامفتامین)، می توانند به بهبود تمرکز و کاهش رفتارهای بیش فعالی و تکانشی کمک کنند.
درمان رفتاری:
درمان رفتاری می تواند به کودکان بیاموزد که چگونه رفتارهای خود را کنترل کنند. این درمان شامل تکنیک هایی مانند تقویت مثبت، اصلاح رفتار و آموزش والدین است.
آموزش:
آموزش می تواند به والدین و معلمان بیاموزد که چگونه با کودکان مبتلا به بیش فعالی کنار بیایند. این آموزش شامل تکنیک هایی مانند مدیریت رفتار، ایجاد محیط یادگیری حمایتی و ارائه حمایت عاطفی است.
تاب آوری خانواده چیست؟
تاب آوری خانواده یعنی هنگام مواجه شدن خانواده با کودک بیش فعال تکنیکها و مهارتهای لازم را بدانند در تاب آوری میزان تحمل خانواده بررسی میگردد و هنگام مواجه شدن با این نوع کودکان میزان تکنیک مهارت لازم بررسی میگردد.
تاب آوری خانواده تاثیر مثبتی بر سلامت روان کودکان بیش فعال دارد اما خانوادههای این کودکان از حداقل حمایت اجتماعی برخوردار هستند چهار ناحیه از نواحی مغز در کودکان بیش فعال:
قشر پیش پیشانی که در فعالیتهایی همچون تصمیم گیری کنترل تکانه نقش بسزایی دارد. عقدههای قاعدهای که در میزان اضطراب عصبی بودن بیخوابی و گرسنگی نقش خود را ایفا میکند. سیستم لیمبیک که در بحث حافظه و ذخیرهسازی و بازیابی نقش خود را ایفا میکند. و همچنین فیلترسازی موقعیتهای محیطی به صورتی که زمانی که بر روی یک موضوع کودک بیش فعال تمرکز میکند دیگر عوامل مزاحم را در بر نگرفته و فیلتر کند.
خلاقیت در کودکان بیش فعال :
آیا کودکانه بیش فعال خلاق هستند ؟ عدم توجه گاهاً منجر به توجه معطوف به یک موضوع و وسواس بیش از اندازه در آن موضوع میگردد که این موضوع سبب خلاقیت و نوآوری در آن مسئله میگردد.
سرگردانی ذهن و همچنین منحرف شدن ذهن از یک فعالیت به فعالیت دیگر خود عاملیست برای خلاقیت در این کودکان خلاقیتی که در نقاشی و یا خلق یک اثر جدید همچنین اختراعات وسایل بازی و هنری و ابداع آن اثر میگذارد .
اختلالات همسو با بیش فعالی :
-
اضطراب پر تحرکی انواع فوبیا وسواس پرخاشگری کم خوابی و گاها پرخوری
علت به وجود آمدن بیش فعالی چیست؟
با وجود شایع بودن این عارضه، علت به وجود آمدن بیش فعالی چندان مشخص نیست. با این حال، اعتقاد عمومی بر این است که بروز این بیماری به طور معمول دارای ریشههای عصبی و ژنتیکی است. تحقیقات نشان میدهند، کاهش دوپامین از اصلیترین عوامل مؤثر در بهوجود آمدن ADHD است. دوپامین یک ماده شیمیایی است که ترشح آن به شکل قابلتوجهی بر روی فعالیتهای مغز و بدن انسان تأثیر گذاشته و به انتقال سیگنالهای عصبی کمک میکند. این ماده در ایجاد پاسخها و واکنشهای عاطفی مؤثر است. یافتهها نشان میدهند، حجم قشر خاکستری مغز مبتلایان به این عارضه از سایر افراد کمتر است. ماده خاکستری شامل نواحی خاصی از مغز است که کنترل برخی رفتارها و عملکردها را برعهده دارد. از آن میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
گفتار خود کنترلی تصمیمگیری کنترل عضلات و ماهیچهها
محققان هنوز هم برای آگاهی از دلایل بروز این عارضه تلاش میکنند. بااینحال، احتمال میرود موارد زیر اصلیترین علت به وجود آمدن بیش فعالی باشند:
-
وراثت
-
نوروتوکسینها و قرارگرفتن در معرض آلایندههایی نظیر سرب یا سموم دفع آفات
-
مصرف الکل و دخانیات در دوران بارداری
نتیجه گیری :
بیش فعالی یک اختلال شایع در کودکان و نوجوانان است که می تواند مشکلات زیادی در زندگی روزمره ایجاد کند. درمان بیش فعالی معمولاً شامل ترکیبی از دارو درمانی، درمان رفتاری و آموزش است. با مراجعه به روانشناس کودک و نوجوان در اصفهان و درمان مناسب، کودکان مبتلا به بیش فعالی می توانند به طور موفقیت آمیز در مدرسه، محل کار و روابط خود عمل کنند.