بررسی ارتباط افسردگی و اضطراب با بیش فعالی
برخی از علائم بارز اختلال کمتوجهی – بیشفعالی (ADHD) مانند مشکل در تمرکز و بیقراری میتوانند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کنند و مانع از انجام کارها و انجام وظایف شما شوند.
ویلیام “بیلی” رابرتز، یک مددکار اجتماعی دارای مجوز و مستقل در ایالت اوهایو میگوید: «داشتن ADHD زندگی روزمره را پر استرس میکند».
او توضیح میدهد: « ADHD یک اختلال عملکرد اجرایی است، بنابراین افراد مبتلا به بیش فعالی دچار فراموشی مزمن و مشکلات سازماندهی میشوند. این باعث میشود ذهن فردی مبتلا به ADHD به طور مداوم به دنبال چیزی باشد: این را کجا گذاشتم؟ یا آن قرار در چه زمانی بود؟»
از این رو، فشار بر روی فرد افزایش می یابد و اضطراب ایجاد می شود.
همچنین برنت متکالف مددکار اجتماعی: « اضطراب اجتماعی، تشخیص سلامت روان است که با ترس یا اضطراب در موقعیتهای اجتماعی که در آن ها فرد در معرض قضاوت احتمالی دیگران قرار میگیرد، مشخص میشود.»
متکالف میافزاید: «معمولاً فرد [مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی] میترسد به گونهای رفتار کند که تحقیرآمیز یا شرمآور باشد و منجر به طرد او شود». موقعیتهای اجتماعی تقریباً همیشه باعث ایجاد اضطراب در فرد میشوند و افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی اغلب به دلیل ترس یا اضطراب از موقعیتهای اجتماعی کاملاً اجتناب میکنند.
بیش فعالی و افسردگی چه رابطه ای دارند؟
برخی از علائم ADHD می توانند مکالمه و ارتباطات را چالش برانگیزتر کنند، به ویژه برای کسانی که این بیماری را درک نمی کنند. ADHD می تواند شما را بیشتر در معرض خطر قرار دهد اگر:
-
در حین مکالمه صحبت افراد را قطع کنید.
-
به گونه ای بین موضوعات پرش کنید که دنبال کردن آن برای دیگران سخت باشد.
-
هنگام تعاملات اجتماعی حواس خود را منحرف کنید و موضوع گفتگو را از دست بدهید.
نکته :
آمادگی ژنتیکی در افراد بیشفعال برای همزمانی اختلالات اضطرابی و بیش فعالی وجود دارد. پس لزوماً مهم نیست که محیط چهکاری انجام داده است، آنها برای اضطراب مستعد هستند.
البته در کودکان گاهی اضطراب در حد اختلال اضطرابی نیست که تشخیص بگیرد اما نشانههای اضطراب وجود دارند. اما در بزرگسالی مطالعات نشان دادهاند که 50% بزرگسالان بیشفعال، تشخیص اختلالات اضطرابی دریافت میکنند.
آیا اختلال بیش فعالی باعث افسردگی می شود؟
افراد بیشفعال کارکردهای اجرایی ضعیفتری دارند. یکی از انواع کارکردهای اجرایی مشکل در مدیریت هیجان است. آنها رفتارهای تکانشی هیجانی دارند. هیجانات را شدیدتر از سایر افراد تجربه میکنند. کنترل کردن هیجانات برای آنها کار سختتری هست و… درنتیجه اتفاقاتی که در افراد دیگر کمی اضطراب ایجاد میکنند مثل امتحان یا سخنرانی در آنها میتواند اضطراب بیشتری را ایجاد کند.
بیش فعالی و افسردگی
اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (ADHD) و افسردگی می توانند دست به دست هم بدهند. پزشکان گاهی اوقات آنها را بیماری های همراه یا همزیستی می نامند، به این معنی که می توانید هر دو را همزمان داشته باشید. اختلال کم توجهی و بیش فعالی یک اختلال مغزی است که تمرکز را سخت می کند. کودکان و بزرگسالانی که به آن مبتلا هستند ممکن است در انجام وظایف، بی حرکت نشستن، یا پیگیری چیزها، قرار ملاقات ها یا جزئیات با مشکل مواجه می شوند.
افسردگی چیزی بیش از یک مورد گاه به گاه پدیدار می شود. این امر یک غم و ناامیدی عمیقی است که هر روز به مدت حداقل 2 هفته در یک زمان احساس می کنید. ممکن است کار کردن، مدرسه رفتن یا خوابیدن را سخت کند.تا 30 درصد از کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی نیز دارای یک اختلال خلقی جدی مانند افسردگی هستند.
چند نکته در خصوص رابطه بیش فعالی و افسردگی
-
ابتلا به افسردگی در نوجوانان دچار ADHD ده برابر بیشتر از نوجوانان دیگر است؛
-
شیوع افسردگی در بزرگسالان مبتلا به ADHD نسبت به بزرگسالان فاقد ADHD سه برابر بیشتر است؛
-
30 تا 40 درصد افرادی که افسردگی در آنها تشخیص داده شده است به ADHD مبتلا هستند؛
-
70 درصد از افراد مبتلا به ADHD ممکن است در طول زندگی خود دچار افسردگی هم بشوند.